website laten maken kosten

Wil je de kosten weten voor een nieuwe website?

20 december 2019
(Laatste update:
21 september 2022)
Leestijd: 4 minuten
Auteur: Michael

Een nieuwe website, wat kost dat? Op die vraag wordt vaak gezocht in Google, maar een precies antwoord zul je niet vinden. De uiteenlopende wensen en eisen van bedrijven maken het onmogelijk om een vast prijskaartje aan een website te hangen.Zo wil het ene bedrijf een complexe webshop laten maken, terwijl het andere bedrijf een kleine blog wil starten. Googelen op een vraag als ‘wat kost een website’ of ‘website kosten’ heeft dus eigenlijk niet zo veel zin. Toch is het wel mogelijk om een inschatting te maken van de website kosten. Daarvoor kun je het stappenplan op deze pagina volgen. 

Zet eerst je wensen en doelen op een rijtje

Het is voor een ontwikkelaar veel makkelijker om een prijsindicatie te geven als jij al weet wat jouw website moet kunnen. Een nieuw website laten maken begint daarom altijd bij een website strategie. Wil je online spullen verkopen in een webshop? Of wil je nieuwe klanten werven met een contactformulier? Bestaat je website slechts uit enkele pagina’s of wil je een volledige productcatalogus? En ga je zelf de teksten en afbeeldingen aanleveren of wil je dat de ontwikkelaar dit voor jou doet? Meer functionaliteiten en meer service betekent doorgaans een hogere prijs.]

Het doel van jouw website en de eisen die jij stelt bepalen in grote mate de uiteindelijke prijs. Zorg daarom dat je de volgende vier punten voor jezelf hebt beantwoord voordat je naar een webbouwer stapt:

Hoe moet mijn website er grafisch uitzien?

Welke functionaliteiten heeft mijn website nodig?

Hoe ga mijn website laten onderhouden en updaten?

Hoe ga ik online mijn website promoten en klanten bereiken?

Maatwerk of bestaand template

Een webdesigner kan een website op maat ontwerpen of een bestaand template gebruiken. Bij een website op maat wordt een vormgever ingeschakeld die samen met jou het design bespreekt en het concept digitaal uittekent. Als jij akkoord gaat met het concept, gaan de ontwikkelaars aan de slag. Zij zetten het design om in een functionerende website. De bouwtijd van een maatwerk website is gemiddeld twee tot drie maanden. Je kunt ook kiezen voor een bestaand template. De webdesigner verwerkt jouw huisstijl dan in een bestaand ontwerp. Dat kost minder tijd en is goedkoper, maar de functionaliteiten van je website zullen ook beperkter zijn.

Rekenmachine

Maandelijkse kosten

Op basis van jouw keuze voor een template of maatwerk design kan een webbouwer een offerte opstellen voor de kosten voor de ontwikkeling van de website. Houd er rekening mee dat het hier enkel gaat om eenmalige kosten voor het bouwen. Een nieuwe website brengt ook maandelijkse kosten met zich mee, ook nadat de website af is. Je website moet namelijk tijdig worden geüpdatet om snel en veilig te blijven werken. Ook moeten er daadwerkelijk bezoekers op jouw website terechtkomen. Naast de aanschafprijs van de website heb je dus te maken met maandelijkse kosten in de vorm van (1) onderhoudskosten en (2) online marketing kosten.

(1) Website onderhoudskosten

Natuurlijk wil jij een snelle website die voorzien is van de laatste technische updates. Ook wil je dat jouw website beveiligd is en dat er tijdig backups worden gemaakt voor je bestanden. Deze processen zijn noodzakelijk om jouw website draaiende te houden en moeten blijvend worden uitgevoerd, ook nadat de website af is. Het is verstandig om website onderhoud uit te laten voeren door de ontwikkelaar van je website. Zij kennen het systeem namelijk al en dat bespaart alle partijen een boel uitzoekwerk en tijd. De kosten voor website onderhoud zijn sterk afhankelijk van de complexiteit van jouw website.

(2) Online marketing kosten

Als jij online gevonden wilt worden door klanten is online marketing een essentieel onderdeel van je website strategie. Een website zonder bezoekers levert namelijk niets op. Bij online marketing geldt: de hoeveelheid tijd en geld die jij erin stopt bepaalt het succes van jouw website. Online marketing kan worden opgedeeld in de volgende punten. 

Content creatie

Het schrijven van interessante blogartikelen en het maken van sterke landingspagina’s zorgt ervoor dat jij beter gevonden wordt in de zoekmachines. Het is ook belangrijk dat de content voorzien is van de juiste zoektermen en tekststructuur. Zo kunnen zoekmachines makkelijk bepalen waar jouw teksten over gaan en bepalen hoe relevant de content is voor de lezer. Dit noemen we SEO-schrijven.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Je website komt niet zomaar in Google terecht. Daarvoor moet je werken aan de autoriteit van je site. Je kunt jouw Google-ranking en bezoekersaantallen vergroten door een techniek als linkbuilding te gebruiken. Daarbij plaats je bijvoorbeeld gastblogs op andere websites met daarin linkjes die weer naar jouw website verwijzen.

Adverteren op Google (SEA)

Betaald adverteren op Google is een effectieve manier om het aantal bezoekers te vergroten en meer klanten. Klanten die via Google advertenties binnenkomen zijn doorgaans kwalitatieve klanten. Zij zijn immers al op zoek naar een bepaalde dienst.

Adverteren op social media

Ook via sociale media kanalen als Facebook, Instagram en LinkedIn kun je effectief adverteren. Met social media advertising kun je gemakkelijk grote groepen mensen bereiken en jouw merkbekendheid vergroten. Ook kun je campagnes ‘targeten’ op specifieke doelgroepen die interessant zijn voor jouw bedrijf. 

Overzicht van website kosten

Zoals gezegd is het lastig om de exacte kosten voor een nieuwe website te geven. We kunnen je echter wel op weg helpen met ruwe schattingen. Daarbij verdelen we websites onder in template websites of maatwerk websites. Hieronder vind je een overzicht van de kosten voor een nieuwe website. 

Template website

€ 0 – € 1000: Website met basis functionaliteiten (tekst, afbeeldingen, contactformulier)

€ 1000 – € 3.000: Webshop met basis functionaliteiten (tekst, afbeeldingen, eenvoudig e-commerce systeem)

€ 3.000 – € 5.000: Website met geavanceerde functionaliteiten (video’s, complexe zoekfuncties)

€ 5.000 – € 10.000: Webshop met geavanceerde functionaliteiten (productcatalogus, e-commerce systeem)

Maatwerk website

€ 3.000 – € 5.000: Website met een eigen design en basis functionaliteiten

€ 5.000 – € 10.000: Website met een eigen design en geavanceerde functionaliteiten

€10.000 +: Website of webshop een eigen design en complexe functionaliteiten of applicaties

Benieuwd naar de prijzen van Web-Kings? We hebben een speciale pagina met alle informatie over onze prijzen en werkwijze.