Als je website traag is welke mogelijkheden heb je dan om hem sneller te maken?

7 december 2022
(Laatste update:
4 mei 2023)
Leestijd: 4 minuten
Auteur: Erik

Al een tijdje hebben jullie een prima website. Bezoekers weten hem te vinden en er worden ook best wel aanvragen mee gegenereerd. Alles lijkt zo op het blote oog goed te werken alleen lijkt jullie website niet heel erg snel: het lijkt zelfs een beetje te haperen. 

Wist je dat een trage website gevoelens van frustraties opwerkt bij de bezoeker en ervoor kan zorgen dat ze afhaken in het zoekproces en al snel bij de concurrentie aankloppen? Daarnaast kan een snelle website in een competitieve markt ervoor zorgen dat jullie ook op Google beter gevonden worden.

Wij geven je in dit artikel 4 tips waarmee je je website sneller kan maken en zo je bezoekers naar binnen hengelt in plaats van afstoot 😉

Pagespeed van Google

Met Pagespeed van Google kan je kosteloos je website laten analyseren en krijg je (technische) aanbevelingen hoe je je website kan optimaliseren en versnellen. Zo geeft het aanknopingspunten voor ‘normale’ bezoekers op een PC of laptop en mobiele gebruikers. Ook geeft het tips om je website te optimaliseren om beter gevonden te worden voor zoekmachine optimalisatie.

De meeste winst is te verkrijgen op het gebied van snelheid door afbeeldingen te optimaliseren, betere hosting en technische optimalisaties onder de motorkap (als je bijvoorbeeld WordPress gebruikt dan kan je het gebruikte template optimaliseren).

Een kleine kanttekening is wel dat de opbouw van de behaalde scores ook continue blijven veranderen en dan Google ook nieuwe waardes toevoegt. Het loont dus om hier periodiek naar te kijken. 

Hosting van de website

Jullie website draait op een computer ergens op de wereld die verbonden is met het internet. In technische termen heet dit ‘hosting’ van de website. Het loont vaak om te bekijken of deze hosting nog wel past met de huidige situatie van de website. Hebben jullie in de loop der jaren gewoon veel meer bezoekers gekregen dan kan het zijn dat het huidige hosting-pakket niet meer voldoende is en uitgebreid moet worden.
 
Daarnaast biedt hosting vaak aanvullende uitbreidingen (enkele voorbeelden Redis cache en Opcode) om de website sneller te maken. Tevens is het aanbevolen om altijd de meest recente versie van de ontwikkeltaal te gebruiken waarin de website geschreven is. Dit kan bijvoorbeeld PHP, Python of Node.js zijn. 
 
Kijk ook naar de technische specificaties van deze omgeving (bijvoorbeeld CPU’s, geheugen). Verder zijn er ook mogelijkheden om compressie in te schakelen. Dit zijn handige technieken die ervoor zorgen dat de website efficiënter verstuurd worden naar de gebruiker waardoor deze sneller geladen wordt.
 
Dit kan vaak in overleg met jullie ‘hostende’ partij en anders is er ook de mogelijkheid om hier zelf mee te experimenteren. Let hier alleen wel goed bij op want een fout is zo gemaakt en het is aanbevolen om hier een expert mee te laten kijken.
 
Daarnaast is het ook interessant om te kijken waar de hosting zich fysiek bevind. Zo kan je ook hosting nemen in de Verenigde Staten maar als je alleen klanten hebt uit Nederland vertraagt dit alleen maar. Jouw website moet immers ook hierin eerst de digitale oceaan over.  
 
Bij het kiezen van een nieuwe hosting is het aanbevolen om niet klakkeloos over te stappen. Zo kan je eerst de nieuwe hosting testen in een testomgeving en als dit bevalt dan pas overstappen. Veel hosting partijen bieden gratis overstap diensten aan. 

Technisch opschonen website

Afhankelijk van hoe je je website hebt laten bouwen is het ook verstandig om je website ‘technisch’ op te schonen. Zie het als een technisch onderhoud aan de website met als doel de website lichter en daarmee sneller te maken.

Waar zou je allemaal aan kunnen denken als je het hebt over technisch opschonen van een website?

  • Als je website ontwikkeld is in WordPress kan je kijken of je wel écht al deze plugins nodig hebt. Veel kan je af zonder plug-ins maar vereisen wel aanpassingen in de programmatuur.
  • Heb je een maatwerk website laten ontwikkelen dan kan onderzocht worden of bepaalde programmatuur herschreven kan worden om zo de website sneller te maken en/of deze te optimaliseren. Bepaalde grafische effecten op jouw website zien er vaak wel mooi uit maar kunnen ook de website onbewust vertragen. 
  •  Maak je gebruik van bijvoorbeeld externe script voor marketing (Bijvoorbeeld Hotjar, Google Ads, Facebook Ads, andere tracking scripts) en heb je deze eigenlijk niet meer nodig dan loont het om deze van de website af te halen. Dit kan je vaak doen vanuit Google Tag Manager of direct in de code van de website. Een ander aanknopingspunt kan het overmatige gebruik zijn van (extern) gebruikte lettertypen (bijv. Google Fonts).
  • Normaliter worden afbeeldingen direct geladen als een bezoeker op jouw website terecht komt. Met de zogeheten methode ‘lazy loading’ worden afbeeldingen pas geladen als deze zichtbaar zijn in het scherm van de gebruiker. Dit zorgt wel voor een inlaad-effect en afhankelijk van jouw eigen smaak kan je dit aan zetten. Deze techniek is sinds binnenkort ook te gebruiken met video’s en iframes.

Je hebt vaak wel een goede PHP developer nodig om de aanpassingen te kunnen doen.

Een nieuwe website laten bouwen

Een rigoureuzere oplossing is dat als de website niet eenvoudig sneller gemaakt kan worden het loont om de gehele website opnieuw te laten ontwikkelen. De kosten zullen dan niet meer opwegen tegen de baten. Bepaalde out-of-box WordPress templates zijn helaas niet eenvoudig sneller te maken en hierbij is het verstandig om naar een beter alternatief te zoeken.
 
Wist je dat de gemiddelde doorlooptijd van een website ongeveer 3 jaar is? De online technologieën volgen zich in een rap tempo op en wat toen het nieuwste van het nieuwste was is inmiddels helaas al lang weer verouderd.

Op naar een snellere website

Je bent onwijs enthousiast over jouw bedrijf en over jouw product en/of dienst. Daarom wil je jouw bedrijf zo goed mogelijk tot zijn recht laten komen aan (toekomstige) klanten. Je wilt ze een zorgeloze ervaring van jouw dienst aanbieden en ze zeker niet frustreren. Het loont dus daarom om zeker te kijken of jullie website nog wel snel genoeg is.

In dit artikel hebben wij jou een aantal aanknopingspunten gegeven die je kan helpen om je website sneller te maken. Het is aanbevolen om hiervoor een expert in de handen te nemen die jou hierin verder kan begeleiden en ook kan vertellen wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. 

Heel veel succes in ieder geval en op naar een snellere website!

× Hoe kan ik je helpen?