backlinks als legoblokjes

Kan een website hoog in Google komen zonder backlinks?

25 november 2019
(Laatste update:
5 mei 2021)
Leestijd: 2 minuten
Auteur: Michael

Het actief verkrijgen van backlinks is een van de meest risicovolle strategieën om een website hoger in Google te krijgen. Daartegenover staat dat het ook een van de meest winstgevende methodes is.

Wat zijn backlinks?

Eenvoudig uitgelegd zijn backlinks links op andere websites die naar jouw website verwijzen. Een link op een website die in de ogen van Google ‘betrouwbaar’ is of ‘autoriteit’ heeft, zorgt er voor dat Google jouw website ook als betrouwbaar gaat beschouwen. Google ziet backlinks als een ‘sign of approval’, en daarom spelen ze een belangrijke rol in de rangschikking van de zoekresultaten.

Met al deze voordelen zou je wel gek zijn om backlinks geen onderdeel te laten uitmaken van jouw SEO strategie. Toch zijn er mensen die zich afvragen of het niet ook mogelijk is om zonder backlinks hoog te scoren in de zoekmachines. Het verkrijgen van goede backlinks kost namelijk veel tijd, geld, geduld en intensief werk.

Kan ik hoog in de zoekresultaten scoren zonder backlinks?

Het antwoord: zeer zelden. Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar bedenk je wel dat zoekmachines niet alleen kijken naar backlinks. Zoekmachines gebruiken honderden factoren om de rangschikking van de zoekresultaten te bepalen en die factoren veranderen regelmatig. Daarnaast is het gebruik van de juiste zoekwoorden ook van belang als je hoog wilt scoren. Op een zoekwoord als ‘hypotheek’ zul je niet scoren zonder backlinks, hoe goed je site technisch ook in elkaar steekt. Zoek je echter op ‘glasblazer in Ankeveen die glazen paarse krokodillen kan maken’ en jij bent een glasblazer in Ankeveen die een website heeft en paarse krokodillen kan maken van glas, dan is de kans groot dat je ook zonder backlinks op de eerste positie staat.

Het is lastig om aan te geven hoeveel backlinks je nodig hebt om goed te scoren. Dat is namelijk ook weer van meerdere factoren afhankelijk. Hieronder vind je de belangrijkste factoren.

  • Welke websites linken naar jou
  • Welke websites linken naar concurrenten
  • Hoeveel websites linken er naar jou
  • Hoeveel websites linken er naar de concurrenten
  • Waar op de website staat de link
  • Staat de link op een relevante website
  • Is het linkprofiel ‘natuurlijk’ in de ogen van Google

Conclusie

Het zoekwoord en de concurrentie bepalen hoe moeilijk het is om hoog te scoren in Google. Als de concurrentie veel kwalitatieve backlinks heeft, zal het heel erg moeilijk zijn om zonder backlinks goed te scoren. Wij raden je daarom aan om zoekwoorden zorgvuldig uit te kiezen en je concurrenten te analyseren voordat je jouw SEO strategie uitvoert. Ook bij Web Kings zijn backlinks een belangrijk onderdeel van de SEO strategie.

× Hoe kan ik je helpen?